A "szépség" ipara, hasznos tanácsok

Műköröm, szolárium, póthaj, gyantázás, barnító injekció, testmódosítások (plasztika) stb.. Manapság már nagyon sokféle lehetőség van arra, hogy külsőnket kisebb-nagyobb mértékben megváltoztassuk, pedig az egyik legnehezebben megfogható, leginkább szubjektív dolog a szépség. Ahogy mindannyian mások és egyediek vagyunk, úgy mindenki mást és mást lát szépnek, kellemesnek vagy esztétikusnak.

A szépség ipara, hasznos tanácsok

Mi sem támasztja mindezt jobban alá, mint ama tény, hogy a média szépeinek kikiáltott emberek is sokféle megítélést kapnak. A sokak által csak kiállított emberi "bábuk"-nak titulált, ugyanakkor mások számára ellenállhatatlanul vonzó modellek már önmagukban is igen megosztóak. Felvetődik tehát a kérdés: mi is az a szépség egyáltalán? A legfontosabb lenne talán először magunkban megtalálni a a szépséget és az alapvető pozitívumokat, másképpen kár is nekiindulni megváltoztatni, befolyásolni kinézetünket, hiszen honnan is tudhatnánk, hogy mi áll jól nekünk, ha azt sem tudjuk, mik az előnyeink, mi a tetszetős, vagy vonzó természetes állapotában is rajtunk.

Persze ez gyakran komoly kihívást jelent, mai, kissé kifordult világunkban. Elfogadni természetes állapotunk sajnos manapság nem "divat", nem előnyös. Ezen általános szemléletből fakadóan így legtöbbünk mesterséges szépítkezési eszközök tárházához fordul, mint amilyenek a szoláriumok, műkörmök, gyantázás és mára már a póthaj is, sőt, akinek pénztárcája engedi, egyéb testmódosító plasztikát is vállalhat, orr, mell, fenék formálást és még sorolhatnánk. Igazán éles határvonalat tehát nehéz lenne meghúzni a még ízléses átalakulás és a már groteszk testtorzítás között, hiszen ez is különböző szemléletek megítélésén alapszik, azonban, ha már mindenképpen eljutottunk odáig, hogy némileg felturbózzuk magunkat, nem árt előtte némi önismeret, illetve tájékozódás. Ezen felbuzdulva lássunk hát néhány hasznos tanácsot, a napjainkban leggyakrabban alkalmazott szépségipari szolgáltatásokkal, beavatkozásokkal kapcsolatban.

Szolárium, műköröm és póthaj

Első olvasásra bizonyára nem hinnénk, hogy bármilyen külön tájékoztatásra lenne szükségünk ezekkel kapcsolatban, pedig, például a szolárium estében, fontos bőrtípusunk ismerete vagy a műkörömnél stílusunk átlátása, vagyis az önismeret, illetőleg a póthaj hosszútávú, megfelelő ápolása sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk.

Közkeletű információ, hogy a szolárium káros, hiszen mindenütt ezt szajkózzák, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a mai modern szolárium gépekre (EU 0,3) ez már kevésbé igaz. Az első kérdés, ami felmerülhet, mielőtt befeküdnénk, az lehet, hogy tudjuk-e hogyan is kell szoláriumozni? Ez azért is fontos, mert sokan nem fordítanak kellő figyelmet szemünk és bőrünk megóvására, pedig minden esetben ajánlatos lenne a szolárium krémek használta bőrtípusnak megfelelően, illetőleg az UV védő szemüveg passzentos viselése. Befekvés előtt minden ékszert vegyünk le, mert ezek égési sérülést okozhatnak az által, hogy csupasz bőrünkön felforrósodnak, továbbá mossuk le a sminket és a parfümöt is magunkról, mert foltosodás léphet fel tőlük, sőt, súlyosabb esetben allergiás reakciót is okozhatnak a kozmetikumok az arcon, hiszen ilyenkor a pólusok kitágulnak, így mélyebbre ivódhatnak be a sminkeléshez használt szerek. Végezetül, ha végeztünk a szolizással, igyunk sok vizet, pótolva ezzel az elvesztett folyadékot, valamint hidratáljuk bőrünket is.

Bőrtípusunk ismerete szintén fontos, ez ugye öröklött tényező, megváltoztatni nem tudjuk, bár, ha már életünkben hosszabb időt töltöttünk valaha napozással, akkor alkothattunk egy képet arról, mennyire is érzékeny, vagy éppen strapabíró bőrünk az erős sugárzásokkal szemben. Az is köztudott, hogy az anyajegyek szintén kockázattal járnak, ha túl sok van testünkön belőlük, nem ajánlott a szolárium (ilyenkor inkább önbarnító krémmel próbálkozzunk, ha már minden áron a mesterséges bőrszín a cél). Fontos a fokozatosság is, hiszen nem leégni, hanem barnulni szeretnénk. Ha mégis leégünk, ne szolizzunk rá, várjuk meg, míg bőrünk teljesen regenerálódik. Azt valószínűleg pedig már említeni sem érdemes, hogy a mértékletesség a szolárium esetében is kulcsfontosságú! Ha bőrünk nem olyan típusú, fogadjuk el, hogy soha nem leszünk igazi csoki barnák, hiába is járunk akár két naponta szoliba, ezt vegyük figyelembe!

Műkörömnél fontos mérlegelni saját ízlésünket, munkahelyünk megítélését viselésével kapcsolatban, illetőleg, hogy hová megyünk elkészíttetni. Ügyeljünk arra, hogy a műköröm valóban minket képviseljen, és ne legyen akadályozó mindennapi életünkben. Utóápolás nem szükséges, de igénybe veszi saját körmünk, amit jó, ha ilyenkor megfelelő vitaminokkal megerősítünk. Komolyabb problémát csak le vagy beszakadása okozhat, ilyenkor a nyílt körömágy begombásodhat, ezt azonban elkerülhetjük, ha ecetbe mártjuk a sérült körömágyat az ominózus esetet követően, illetve még egy-két napig néhányszor. Súlyosabb esetben azonban forduljunk orvoshoz!

A póthaj, mint egyéniségünk kiegészítője, remek választás lehet, ha illik hozzánk. Ügyeljünk, hogy jó minőségű hajat vásároljunk és hajvastagságunknak megfelelőt. Ha vékony, akkor európait, ha vastagabb, akkor inkább indiait. Feltevési módjai is többfélék, lehet hőillesztéssel ragasztani, varrni, gyűrűzni. Utóápolást igényel, ilyenkor a legfontosabb, hogy megfelelő, póthajhoz való termékeket használjunk, valamint, hogy kerüljük a gyümölcssavas készítményeket. Ha jól karban van tartva és minősége is megfelelő egy-másfél évig is használható újdonsült koronánk.

Testmódosítások plasztikával

Talán az egyik legvitatottabb és legtöbb port felkavaró vélemények és események e témakörrel kapcsolatban merülnek fel, mind a médiában, mind pedig a közéletben. Van, aki teljes mértékben ellenzi, s van, aki éppen mellette érvel. Nem is kíván cikkünk állást foglalni ezzel kapcsolatban, hisz nem erre hivatott, azonban tény, hogy nagy vállalkozás kés alá feküdni szépségünkért, kockáztatni egészségünket és testi épségünket csak azért, hogy valamit megváltoztassunk örökre magunkon. Nem vitás tehát, hogy egy ilyen döntés meghozatala bizony alapos megfontolást és komoly lelki felkészültséget igényel. Ami pedig a legnagyobb óvatosságra inthet minket, hogy a plasztikáztatás ráadásul még sajnos komoly függőséget is okozhat! Persze, vannak olyan esetek, amikor a természet "elront" valamit és nagyon aránytalan vagy csúnya a plasztikázni kívánt rész, bár ez is lehet valakinek szép, azonban általánosan elmondható, hogy az esetek többségében nyílván valóan nem ilyesmiről van szó.

A plasztika általában visszafordíthatatlanul módosítja azt a részt, amin végzik. Mint minden műtét előtt, itt is vérvétel szükséges és, ha nem helyi érzéstelenítéssel történik a beavatkozás, akkor az altatóorvossal is mindenképpen érdemes konzultálni. Általában a gyógyulási idő nem túl hosszú. Fontos, hogy itt ne spóroljunk, minőségi kórházat válasszunk, mert az egészségnél nem lehet fontosabb!

Külsejének elfogadása valakinek egyszerű, de sajnos van, akinek komoly kihívás. Talán a legfontosabb tanács az lehet, hogy sohase másokban keressük önmagunk szépség etalonjait, hanem forduljunk magunk felé és nyissuk tágra szemeink. Lássuk meg, mennyire szépre és csodálatra-méltóra lettünk megalkotva a természet által, függetlenül attól, éppen mi is a szépségideál, valamint hinnünk és tudnunk kell az ősi bölcsességet, hogy valójában mindannyian szépek vagyunk a magunk egyedi és utánozhatatlan módján, s, hogy aki mást állít, nem biztos, hogy nem csak azért mondja, mert el akar adni nekünk valamit...

2013. október