hirdetés

A szén-monoxid-mérgezés, tünetei, megelőzése

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél valamivel könnyebb gáz. Szén-monoxid-mérgezés leggyakrabban tüzelőberendezésekkel ellátott helyiségekben, illetve garázsokban fordul elő. Figyeljünk az előjelekre, s ha észleljük a tüneteket, azonnal hagyjuk el a helyiséget, menjünk ki és maradjunk a szabad levegőn, majd riasszuk a mentőket és aztán a tűzoltókat, hogy megelőzhessük a tragédiát!

A szén-monoxid-mérgezés, tünetei, megelőzése

A szén-monoxid-mérgezés igencsak veszélyes állapotot képes eredményezni, ráadásul, igencsak hamar.

hirdetés

A szén-monoxid hatása az emberi szervezetre

A szén-monoxid a belégzést követően a vérbe kerül, ahol kapcsolódik a hemoglobinhoz (ez az a molekula a vörösvértesten, amelyhez normál esetben az oxigén és szén-dioxid {légzési gázok} is csatlakozik a vérben való szállítódás során). A szén-monoxid és a hemoglobin ezt követően karboxihemoglobinná alakul.

A karboxihemoglobinhoz már nem képes az oxigén csatlakozni, így a szervezet sejtjei oxigénhiányos állapotba kerülnek, tehát szén-monoxid-mérgezéskor lényegében "megfulladnak a sejtjeink", hiába is lélegzünk.

A szén-monoxid-mérgezés, tünetei, megelőzése

A szén-monoxid-mérgezés, tünetei, megelőzése (Kép forrása: MTI)

A legnagyobb probléma, hogy ráadásul a szén-monoxid 250-szer jobban kötődik a hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért már kis mennyiség is súlyos következményekkel járhat!

A szén-monoxid-mérgezés tünetei:

- Fejfájás (leggyakrabban az első és legmarkánsabb tünet!)

- Émelygés

- Hányinger, hányás

- Végtaggyengeség

- Izomfájdalom

- Mozgásképtelenség

- Hallucinációk

- Eszméletvesztés

Ha a szén-monoxid-koncentráció 0,02%, 2-3 óra tartózkodás után fejfájás, fáradság érzet, szédülés, hányinger jelentkezik. 0,04% esetén már 1-2 óra után homloktáji fejfájás alakul ki, 3 órán belül pedig életveszélyes állapotba kerülhet az ember. 0,08%-nál már 30 perc után szaggató fejfájás gyötri a sérültet, s 2-3 óra után már beállhat a halál. 0,15% esetén 20 perc után már ájulás következhet, 1-2 órán belül pedig életvesztés.

hirdetés

0,30%-os szén-monoxid koncentrációnál 5-10 perc után ájulás, 20-30 perc után halál, 0,60%-nál 1-2 perc után ájulás, 10-20 perc elteltével halál, míg, ha a szén-monoxid szint eléri az 1,20%-os szintet, már csupán néhány perc tartózkodás után beállhat a halál, így mérgezés esetén minden perc számít és életmentő lehet!

Mi a teendő szén-monoxid mérgezés esetén?

- Az első és legfontosabb, hogy a kezdeti tünetek észlelésekor azonnal hagyjuk el a helyiséget és természetesen, húzzuk ki azon embertársunkat is a gáztérből a szabad levegőre, ha még erőben vagyunk (ha van, hívjunk azonnali, külső segítséget ehhez), aki esetleg már mozgásképtelen, vagy el is vesztette az eszméletét.

- Rögtön hívjunk mentőt!

- Ha eszméletlen a mérgezett, fektessük stabil oldalfektetésbe, de legalábbis gondoskodjunk arról, hogy légutai szabadok legyenek (például fordítsuk oldalára).

- Ha leállna légzése, azonnal kezdjük meg az újraélesztést!

hirdetés

Előzzük meg a bajt!

A szén-monoxid mérgezés megelőzésére a leghatékonyabb és egyben legegyszerűbb módszer egy szénmonoxid jelző elhelyezése azon terekben, amelyekben annak kockázata fennáll (de a legjobb otthonunk, vagy melléképületeink, esetleg pincénk minden egyes helységébe rakni egy ilyet).

Szénmonoxid jelző

Szénmonoxid jelző

A legmegbízhatóbb készülékek jelenleg sajnos elég borsos árnál, 15-20 ezer forintnál kezdődnek, de életünk, a saját és családunk biztonsága mindennél többet ér, így oldjuk meg valahogy a dolgot, ne kockáztassunk!

Részbeni forrás: MTI

2016. január