A póthaj ápolása és gondozása

A póthaj, ahogy a neve is utal rá, kiváló és diszkrét kiegészítője lehet a hajkoronának. Különböző okból dönthetünk mellette, például, mert hajunk vékony szálú és dúsabbra vágyunk, vagy rövid és hosszabbat szeretnénk, esetleg egyszínű frizurákat szívesen feldobnánk néhány színes póthaj tinccsel, így kímélve az eredeti hajunk a festéstől. De hogyan válasszunk jól és egyáltalán mivel is jár a póthaj?

A póthaj ápolása és gondozása, barna hajú lány

Ha elhatároztuk, hogy ilyen módon kívánunk új külsőt kölcsönözni magunknak, elsőként mindenképpen tájékozódjunk, mit érdemes tudni a póthaj minőségéről, ápolásáról, élettartamáról, vagy felrakásáról. Ebből következzék most egy kis ízelítő.

Származását tekintve a leggyakoribb az európai, indiai és ázsiai haj. Lényegében abban különböznek egymástól, hogy milyen vastag hajszálak alkotják őket. Az európai haj vékonyabb, ez illeszkedik leginkább hajunk közé. Selymes és puha tapintású. Élettartama maximum 1,5-2 év. Az indiai haj vastagabb, olcsóbb, de minőségileg azért elfogadható, ugyanakkor élettartama rövidebb, csupán 8-10 hónap. Ügyelnünk kell továbbá arra is, hogy a saját hajunknak legmegfelelőbb pótlást válasszuk, mind színben, mind hajvastagságban, így könnyen elkerülhetjük, hogy az kitűnjön az eredeti szálak közül, vagy esetleg, súlyosabb esetben, kellemtelen összlátványt nyújtson frizuránk. A póthaj minősége tehát egyrészt függ a hajszálak vastagságtól, másrészt attól is, hogy az alapanyag, vagyis az emberi haj egészséges volt-e, illetve helyes hőkezelést kapott-e, mielőtt eladásra kínálták. A póthaj is természetesen festhető, de a legjobb az eredeti színben megvenni, mert ez esetben máris kiküszöböltünk egy kémiai kezelést, ami szárazabbá teheti.

A felrakási módjai is eléggé eltérőek lehetnek, például lehet varratni, ekkor sorokban hozzávarrják az eredeti haj tövéhez a póthajat, vagy éppen hőillesztéssel is felrakható, amikor is tincsenként ragasztják hozzá a póthajat pár szál eredeti hajhoz. A mikrogyűrűs, hasonlóan az előzőekhez, tincsenként egészíti ki hajunkat, csak ilyenkor apró fémgyűrűkkel kapcsolják hozzá a pótlást. Sokat lehetne vitatkozni arról, melyik módszer hajkímélőbb, de erre talán a leghelyesebb válasz az, hogy ez mindenki számára egyéni és épp ezért érdemes ki kell tapasztalni, számunkra melyik a legmegfelelőbb.

A felkerült póthajjal nem bánhatunk úgy, mint eredeti hajunkkal. A levágott, kezelt, élettelen pótlás teljes mértékben ránk van utalva, nincs fejbőr, ami biztosítja számára a nedvességet és az élettartama megnöveléséhez szükséges ápoló anyagokat. A hajhosszabbítás nem túl olcsó, ezért nem érdemes hamar tönkretenni figyelmetlenségünkkel, sőt, ha nem vagyunk elég körültekintőek, eredeti hajunk épsége is leromolhat általa! Számíthatunk rá, hogy a hajápolásra szánt idő meghosszabbodik mosásnál, szárításnál, egyéb hajformázásnál, tehát csak úgy érdemes belevágni a pótlásba, ha van elég időnk, amit minderre fordíthatunk. Tévhit, hogy csupán néhány perccel többet kell vele törődni, mint eredeti hajunkkal. Érdemesebb már felhelyezés előtt beszerezni azokat az ápolószereket, fésűt, egyéb eszközöket, amelyekkel kezelni tudjuk, de persze mindezt utólagosan is megtehetjük. A lényeg, hogy tisztában legyünk azzal, mi a legjobb. Az igazán minőségi termékeket általában olyan üzletekben tudjuk beszerezni, ahol kifejezetten póthajat, illetőleg a póthaj kezeléséhez szükséges kozmetikumokat árulnak, de, ha már tudjuk, pontosan mit is keresünk, már nagyobb üzletekben is találhatunk megfelelő sampont, balzsamot stb...

Néhány alapvető ápolási tanács

Ha túljutottunk a hajmosási "ceremóniánkon" jöhet az utóápolás, aminek szintén nagy figyelmet kell szentelni. A hajbalzsam fontos szerephez jut, minőségére különösen érdemes ügyelni. A legjobb az, ha jojobaolajat, vagy keratint tartalmaz, ezek mind jó hatással vannak a pótlásra. Legalább negyed órát hagyjuk hatni, mert akkor teszi igazán élettelivé a póthajat. Balzsam választáskor is kerüljük a kőolajos, alkoholos, gyümölcssavas készítményeket. A balzsamon kívül lehet használni spray-ket is, a legjobbak keratinosak. Használjunk speciális hajolajokat is bátran. A normál hajra tervezett hajolaj nem a legjobb megoldás, a legcélravezetőbb és legbiztonságosabb a direkt póthajra való termékek használata, ezekkel szinte biztosan elkerülhetjük a károsodást.

A póthaj ápolása és gondozása, vörös hajú lány

A hajszárítás folyamata is időigényesebb lehet. Egyből mosás után nem szabad szárítani a póthajat, meg kell várni amíg kipárolog belőle a vízmennyiség egy része, ez kb. 20 perc. A legjobb megoldás, ha magától száradhat meg. Elsősorban nagyon ügyelni kell a hajszárítási hőmérsékletre, a forró levegő egyenesen tilos, mert nem csakhogy illesztéseink rovására mehet, hanem még póthajunk is szárazzá és kezelhetetlenné válhat.

Akik eddig hajukat formázták, továbbra sem kell feladniuk e tevékenységet. Ahogy a mosás és utókezelés ideje megnő azzal párhuzamosan a formázási is több időt fog igényelni kibővült hajkoronánkkal. Amint az eredeti, úgy a póthajat is óvatosan, megfelelő hőmérsékleten és arra alkalmas ápoló szerekkel kell megzabolázni. A hajszárításról már esett szó. Ne legyen túl forró, mert az roncsol. A hajvasalás sem lehet mindennapos tevékenység, mert túl gyakori hőhatásnak nem lehet kitenni a póthajat károsodás nélkül. A hajvasaló nem érheti a keratinos illesztést, mert az attól leválhat a hőmérséklet miatt. A hajsütésre is ez vonatkozik, hiszen az is csak hőhatás. A tüskés hajsütő használata egyenesen tilos, mert tépi a hajat, valamint erőteljesen szárító hatása is van. Ha mégis gyakran használunk hajvasalót, akkor legalább növeljük a hajvég ápolások és póthajra való olajok mennyiségét is. Formázáskor is kerülendő a gyümölcssav, gyümölcsolaj, kőolaj, alkohol tartalmú szer. Mint már említettük, a legjobb a speciálisan póthajra készült készítmények használata.

Összefoglalva kerüljük tehát hajápoláskor a kapkodást, valamint sietséget, ha hosszan szeretnénk megőrizni kipótolt hajkoronánk ékét. Mindig fordítsunk elég időt a megfelelő ápolására, bár ezt eredeti hajunk is sokszor meghálálná.

Végezetül megemlítendő, hogy való igaz, a póthaj némi idő és költség befektetés, de cserébe könnyűszerrel megkaphatjuk álmaink haját. Végiggondolva nem is olyan nagy dolgok ezek, és amint felkerül a pótlás, ha időnk engedi, könnyen napi rutinná is tehetőek.

2013. február