A Perui csillagkapu

A perui Titicaca-tó közelében, mely amúgy is hemzseg a furcsa jelenségektől, van egy magányos sziklába vájt téglalap alakú bemetszés, melynek alsó részében egy kapuszerű mélyedés foglal helyet, amit a helyi őslakosok "Puerta De Hayu Marca"-nak, vagyis az Istenek (Lelkek) Kapujának neveznek.

A Perui csillagkapu

A Perui csillagkapu

A helyi indiánok elbeszélése alapján e mesterséges képződmény nem más, mint egy átjáró, melyet az égi istenek használtak egykoron, továbbá megígérték, hogy egyszer visszatérnek majd segítségével.

hirdetés

A legenda szerint a spanyol hódítók elől menekülő "Hét Fénysugár" templom inka papja, Aramu Maru, a kapun keresztül tűnt el örökre, a környék sámánjainak szeme láttára. A feltételezett dimenziókaput úgy hozta működésbe, hogy egy kör alakú aranylemezt (mely az égből hullott alá) helyezett egy szertartás keretében a kapu közepén lévő mélyedésbe, ezt követően vakító kék fény kíséretébe megnyílt neki az átjáró, majd, a napkorongnak nevezett kulcsként szolgáló aranylapot a sámánoknak hátrahagyva átlépett rajta és soha többé nem látták. A monda továbbá említést tesz egy Chakana nevű csillagképről, ahonnan a régmúlt idők papkirályai érkeztek az inka törzsekhez, akiket ők égi testvéreknek nevezetek.

A vének a mai indiánok között is a kaput a "hazavezető út"-nak nevezik. További érdekesség, hogy szintén a Titicaca-tó mellett fekszik egy város, amit mindmáig az "Istenek városa"-ként emlegetnek az őslakók.

A Perui csillagkapu

A Perui csillagkapu

De nem az inkák az egyetlenek, akik hisznek a perui "csillagkapu" létezésében. A paleoasztronautika hívei szerint a csillagkapu léte is bizonyítja, hogy a múltban idegen lények látogatták meg az embereket, akiket ők isteneknek véltek, s akiknek visszatérésében a helyiek a mai napig hisznek. Elméletük szerint a kapu egy féreglyukat, vagy más galaktikus átjárót nyithat meg, amelyen át talán az univerzum egy távoli pontjára lehet eljutni. E tézist nem csak az indián legendára alapozzák, hanem puszta logikára is, például felvetik ama érdemi kérdést: mi értelme lett volna annak, hogy az inkák létrehozzanak egy "vakajtót", ami nem vezet sehová?

hirdetés

Bármi is legyen a legenda hátterében, annyi bizonyos, hogy a tudomány eddig érdemben nem vizsgálódott a környéken, így egyelőre a csillagkapu létezése is bizonyítatlan rejtély marad, melynek tövében a sámánok hűen őrzik a néphagyományt, s végzik ősi szertartásaikat, csakúgy, mint annak idején őseik.

2012. július