A Marvel-moziuniverzum lenyűgöző világa

A Marvel-moziuniverzum egy fantáziavilág, melyben olyan nagyszabású filmek játszódnak, mint a Vasember, A hihetetlen Hulk, a Thor, vagy éppen az Amerika Kapitány. De vajon miként született ez a lenyűgöző képzeletvilág?

Marvel-moziuniverzum

Marvel-moziuniverzum

A Marvel-moziuniverzum vagy Marvel-moziverzum (angolul: Marvel Cinematic Universe {MCU}) a Marvel Studios független szuperhősfilmjeinek helyszíne. A filmek a Marvel Comics (mely a Marvel Entertainment tulajdona) amerikai képregénykiadó művein alapulnak.

A kiadó legismertebb képregényei közé tartozik a Fantastic Four (A Fantasztikus Négyes), a The Amazing Spider-Man (A csodálatos Pókember), a The Incredible Hulk (A Hihetetlen Hulk), az Iron Man (Vasember), a Daredevil (Fenegyerek), a Thor, a Captain America (Amerika Kapitány) sőt, a The Uncanny X-Men, vagy ismertebb nevén csak X-Men is, melynek első képregényei már 1963 szeptemberében megjelentek az Egyesült Államokban.

A Marvel-moziuniverzumot ezen alkotások emelték a világ egyik legsikeresebb és legtöbb bevételt hozó filmfranchise-ává.

Kezdetek

A Timely Comicsot (a Marvel elődjét) Martin Goodman alapította 1939-ben, melynek első kiadványa a Marvel Comics volt, ami ez év októberében meg is jelent. A cég első szerkesztője, az író-rajzoló Joe Simon volt, valamint Jack Kirby is csatlakozott a Marvel csapatához, akik aztán megalkották az első hazafias szuperhőst, Amerika kapitányt, aki a Captain America Comics első számában lépett színre 1941 márciusában. A második világháború fasizmusellenes szellemével erősen átitatott Egyesült Államokban a kiadvány szinte azonnal kasszasiker lett, melyet jórészt annak is méltán köszönhet, hogy a kiadvány borítóján a tetőtől talpig Amerika nemzeti színeibe öltözött (s így erősen amerikai nacionalistának ható) Amerika kapitány állcsúcson vágja Hitlert, afféle sors fintoraként.

Captain America Comics legelső száma

Captain America Comics legelső száma

A háborút követően aztán úgy tűnt, az ember feletti erővel bíró szuperhősök kora is leáldozott, s ez erősen kihatott a Marvel kiadványokra is. Néhány kevésbé eredményes próbálkozást követően aztán az 1960-as évek jelentették az újabb áttörést, mely jórészt annak volt köszönhető, hogy a kiadó nagy hangsúlyt kezdett fektetni az újabb és újabb hősök és anti-hősök karaktereinek kidolgozásakor azok minél emberibb, személyesebb, befogadhatóbb megformálására. Jó példa erre a Pókember figurája, kinek álarca mögött egy, a tinik hétköznapi problémáival ugyanúgy szembenéző, így bizonyos téren igencsak esetlen, formálódó, fiatal karakter rejtőzik.

1968-ban aztán, az immáron újra népszerű kiadványokban bővelkedő Marvel Comics-ot, melynek többek között a kiváló író és szerkesztő, Stan Lee is munkatársa volt, Goodman eladta a Perfect Film and Chemical Corporation-nak, mely egyesítve egyetlen leányvállalatban, a Magazine Management Co.-ba tömörült, melynek berkein belül Goodman továbbra is kiadóként megmaradt.

Marvel-moziuniverzum

Elsőként 2005-ben, az amerikai Variety című szórakoztató magazin lapjain röppent fel a hír, hogy a Marvel Studios maga készül gyártani filmjeit, amiket a Paramount Pictures által kíván majd forgalmazni. Hamarosan így is lett, s 2008-ban megjelent az első Marvel-moziuniverzum film, a Vasember (Iron Man), melyet aztán még szintén ez évben "A hihetetlen Hulk" követett. Ettől kezdve aztán a nagysikerű filmek egymást követték, úgy, mint: Vasember 2. (2010), Thor (2011), Amerika Kapitány: Az első bosszúálló (2011), Bosszúállók (2012), Vasember 3. (2013), Thor: Sötét világ (2013), Amerika Kapitány: A tél katonája (2014) és A galaxis őrzői (2014), mely utóbbit augusztusban mutatták be a mozikban. Mindezeken felül további öt film is készülőben van: a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron), a Hangya, az Amerika Kapitány 3., a Doktor Strange és A galaxis örzői 2..

A Marvel filmek talán legérdekesebb momentuma az, hogy szinte egyedülálló módon, rendre, kisebb, vagy nagyobb utalások és jelenetek formájában, egymásban megjelennek, ezzel egyre inkább szövevényesítve, s egyben kirajzolva a Marvel-moziverzum univerzumát.

Érdemes még megjegyezni, hogy a Marvel univerzum és szuperhősök nem csak a képregényekben és a mozivásznon aratnak óriási sikereket, hanem az off- és online játékok és kaszinók világában is, hiszen ahogy karaktereikben, úgy történeteikben is rendkívül változatosak és szórakoztatóak.

A Marvel idővonala

A Marvel idén, fennállásának 75. évfordulója alkalmával felállított egy digitális idővonalat rajongói megörvendeztetésére, mely a kezdetektől egészen napjainkig foglalja össze az elmúlt 75 év munkásságát. Az időskála hat korszakra bontja a Marvel történetét: 1939-1959 - The Golden Age (Az aranykor); 1960-1969 – The Birth of the Marvel Universe (A Marvel Univerzum születése); 1970-1979 - The Age of Expansion (A terjeszkedés kora); 1980-1989 - Marvel's Main Event (Marvel főesemény); 1990-1999 - Marvel Reborn (Marvel újjászületés); és végül 2000-2014 - Marvel knights to marvel now! (Marvel lovagok a Marvelért most!).

Marvel idővonal - 2014

Marvel idővonal - 2014

Eme különleges időskálán a rajongók nem csak a kiadványok, filmek és játékok hőseivel és történéseivel ismerkedhetnek meg, hanem bepillantást nyerhetnek azok kitalálóinak, létrehozóinak mindennapjaiba, s az egész cég és Marvel világ születésének és fejlődésének történetébe, érdekességeibe is.

2014. október