A fogyásról őszintén - Nincs is titok?

Hogyan fogyjunk le? - hangzik az örök, nagy kérdés. Sokak egész élete egy örökös, nagy diéta. Néhány kiló felszedése után, annak leadása, főként fiatal korban még nem jelent problémát, azonban az idő előrehaladtával egyre több kiló és egyre kevesebb siker övezi életünket a súlyvesztés területén. De mit tehetünk ellene, a jojó-effektus ellen, a plusz kilók ellen, az örökös harc ellen?

A fogyásról őszintén

Forrás: pixabay.com; Fotó: Silvia; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/macaron-orange-sweetness-pastries-2462247/

Elsősorban azt kell tudnunk, hogy egy-két kiló plusz még nem a világ, sőt, teljesen természetes, hogy testünk az évszakok váltakozásával szintén változik, hol gyarapszik némileg, hol pedig fogy. Ez akkor válik problémává, amikor ez az egészséges váltakozás egyszer csak kilendül megszokott ritmusából és jócskán eltolódik pozitív irányba. Ennek általában valamilyen életünkben bekövetkezett nagyobb változás szokott lenni az okozója. Fiatalabb korban ez lehet például az egyetemre kerülés, amikor nekünk kell figyelnünk az étkezésünkre, nincs kötelező tesióra és bizony sokszor az éjszakai órákra nyúlik ki a vacsora. Amennyiben tudatosak vagyunk és ezt az időszakot sikeresen átvészeltük, jöhet a következő megpróbáltatás, az irodai munka, ahol többet ülünk, mint az életfogytosok, majd a nap végeztével már se kedvünk, se időnk egy jó kis testátmozgatásra.

hirdetés

Sokunk életében a nagy változást a gyermekvállalás hozza el és az akkor megszerzett fölös kilók nem akarnak sehogy sem lemenni. Ezeken felül pedig ne feledkezzünk meg a családunkból hozott kultúrával, szokásokkal, a nagy családi ebédek tekintetében, amikor bármilyen ünnep van, megtelik az asztal és csak eszünk és eszünk és ez a folyamat eredményezi azt, hogy szépen lassan, ám de annál biztosabban rakódnak fel azok a fránya kilók.

Aztán eljutunk arra a pontra, amikor tudatosodik bennünk, hogy ez így már nem jó, hogy változtatni kellene, ám legtöbbünknél ez nem plusz 5-6, hanem 15-16 kilónál jelentkezik. Ez azért rossz, mert eddigre már annyira "kitágul" a gyomor és hozzászokik az új, nagyobb adagokhoz, hogy egyszerűen, ha kevesebbet is eszünk, gyomrunk arra törekszik, hogy azt a mennyiségű tápanyagot, amihez hozzászokott, minden, számára elérhető táplálékból kivonja.

A fogyásról őszintén

Forrás: pixabay.com; Fotó: Martin Vorel; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/photos/woman-hands-cutting-vegetables-1207952/

Ekkor pedig első gondolatunk talán az lehetne, hogy drasztikusabb diétára van szükség, amiben kevesebb a kalória, és szervezetünk kénytelen tartalékaihoz nyúlni, majd végre elkezdeni fogyni. És ez valóban ilyen egyszerű is - ha csak 1-2 hétig szeretnénk tartani az új súlyt. Azonban hosszútávú változást, csak akkor érhetünk el, ha legalább annyi időt és energiát fektetünk a fogyásba, mint amennyit a hízás felemésztett.

Na és persze ez sem olyan egyszerű, hogy rendelünk egy pirulát, vagy egy csodatapaszt, azt a problémás területre tesszük és várjuk a csodát. Meg kell dolgoznunk az eredményért. Még akkor is, ha a reklámok egészen mást ígérnek.

Természetesen lehet segítségül hívni bizonyos anyagokat, amik segítik szervezetünket a harcban, anyagcserénket serkentik, tisztítják, de tudnunk kell, bármit is alkalmazunk, ha a készítmény egészséges és nem tartalmaz drasztikusan károsító anyagokat, akkor csak úgy érhetünk el egy egész életre szóló eredményt, ha minden szinten megváltoztatjuk napi rossz szokásainkat, amik a hízáshoz vezettek.

Együnk jól

Az étkezés 60-70%-ban felelős az ideális testsúly elérésében, azonban a legnehezebb is betartani, főleg, ha környezetünkben senki sem szeretne életmódot váltani és ragaszkodik a megszokott ételekhez. Ekkor, amit legkönnyebben meg tudunk valósítani, a kiegészítés elve.

hirdetés

Ha a családnak főztünk pörköltet, mi is ehetünk belőle nyugodt szívvel, csak kevesebbet, illetve egészítsük ki a tányérunkat minden esetben úgy, hogy körülbelül 25%-a legyen hús, hal, tojás, tejtermék, 25%-át foglalják el különböző gabonafélék, a tányér másik felét pedig teljes egészében párolt, vagy nyers zöldségek mindenféle egyéb dresszing, öntet, zsiradék hozzáadása nélkül. Ezzel elérhetjük azt, hogy nem kell lemondanunk az ízletes falatokról, csak mérsékelnünk azok mennyiségét. Főétkezések között pedig nassoljunk alacsony cukortartalmú gyümölcsöket.

Persze még azt az egészséges étkezést is tudjuk fokozni, de elsőre ne azzal kezdjük, hogy mindent meg akarunk változtatni, mert akkor hirtelen sok mindenre kell figyelni, ami hamar kiábrándíthat minket.

Sportoljunk rendszeresen

A sport több dolog miatt is fontos a szervezet számára és nem csak akkor, ha fogyni szeretnénk. A cél ne az legyen, hogy kilókat veszítsünk, hanem, hogy egészségesebbek legyünk. Ez váljon napi rutinunk részévé, így elősegítve nemcsak a sport általi hosszútávú súlyvesztést, de az életünk végéig tartó egészségességet is.

Igyunk megfelelő mennyiségű vizet

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy testünk akkor működik jól, ha annyi vizet kap nap, mint nap, amennyire szüksége van. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minél több, annál jobb, mert ellenkező hatást is el tudunk érni a túl sok víz fogyasztásával, de a napi 2-2,5 liter jó, ha megvan. Ez segíti kellő mértékben az anyagcserénk működését, tisztítja szervezetünket és nem mellesleg rugalmasan tartja bőrünket, ami fontos szempont például egy nagyobb súlyvesztés esetén.

Zárjuk ki az elbizonytalanító tényezőket

"Úgy sem fog sikerülni"

"Nehéz, nem tudok kitartani"

"Van egyszerűbb megoldás is"

"Ő mindent ehet, mégis vékony marad"

- ezek a mondatok mind-mind ott harsognak a fejünkben és meggátolnak minket célunk elérésében.

hirdetés

Ne feledjük, attól, hogy valaki mindent ehet és vékony marad, még nem jelenti azt, hogy egészséges is mellette. Ne azt nézzük, hogy más milyen, másnak mi segít, más lefogyott egy hónap alatt 30 kilót egy csodaszerrel, ezt mind felejtsük el, és ha valaki ilyet mesél, mondjuk azt:

"Na és, én nem így működöm! Én első sorban egészséges szeretnék lenni és annak következtében jól kinézni!"

Fogyókúrát segítő készítmény alkalmazása

Segítségül hívhatunk olyan készítményeket, melyek segítenek minket a fogyás folyamatában.

Amikor belekezdünk egy életmódváltásba, sokan tapasztalhatják, hogy az amúgy is lassú anyagcseréjük még inkább lelassul, vagy, hogy már nem annyi idősek, hogy szervezetük csak úgy, egyik pillanatról a másikra bírja a megváltozott körülményeket, a sportot. Ilyenkor elsősorban a fokozatosság elvét tartsuk szem előtt, azt, hogy testünket újra meg kell tanítani edzeni, futni, ami csak kis léptékekben egészséges. Emellett pedig segítségül hívhatunk olyan készítményeket, melyek serkentik az anyagcserét, fokozzák egy-egy mozgás intenzitását, segítik a vér áramlását, ám minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kiegészítő készítmény valóban biztonságos alapanyagokat tartalmaz, akár kérjük ki orvos véleményét, és tartsuk szem előtt, hogy az eredmények személyenként igencsak eltérőek lehetnek, testünk állapotától, korától, öröklött tulajdonságaitól függően.

Seres-Nagy Katalin

2019. augusztus