A faragó malom - avagy egy igazi érték megmentésének lebilincselő története

1821-ben Czékus Andor főbíró szélmalom építésre kéri fel Benke István faragó-szélmolnárt egy "modern" úgynevezett fölülhajtós rendszerű szélmalom építésére a város fölvégén a dorozsmai 4488. sz. telekjegyzőkönyvben az 5685 helyrajzi számú telekre, a mai Bölcs u. túli részen.

A Dorozsmai malom régen

A Dorozsmai malom régen

A malom el is készül, három pár kőre, úgymint: kenyérgabona, takarmány és paprika őrlésére. 1904-ben a tíz gyermekes Faragó György megvásárolta ezt a malmot és mindenféle modernizálással és technikai újításokkal dacolva működtették a malmot iparszerűen 1949-ig a 81 éves őrlő gazda haláláig. Ez idő tájt bevételük ugyan az őrlésből alig volt, mégis kikiáltották őket burzsujoknak, tőkefelhalmozó kulákoknak.

Az örökösök szerettek volna megszabadulni a malomtól, de az nem kellett senkinek. A lebontását sem engedélyezte a Községi Tanács Végrehajtó Bizottsága, hivatkozván arra, hogy műemlék. Nem maradt más választása a családnak csak az, hogy lemond a malom tulajdon jogáról. Ez a lépés 1961-ben történt, amikor is az Országos Műemlékvédelem átvette és hivatalosan is műemlékké nyilvánította.

Ez azonban már akkor sem azt jelentette, hogy megmenekül az enyészettől, ugyanis kilenc éven át egy fillért nem költöttek a malom karbantartására. A tető zsindelyének csorgásában a tartós esőzések hatására a fal oly annyira kimosódott, hogy 1970 április 22-én reggel összedőlt.

Az 1970-ben összedőlt Dorozsmai malom

Dorozsma lakossága joggal fel volt háborodva ezen az eseményen, és a hivatalos szervek is érezték a felelősségüket.

A Dorozsmai szélmalom 1971-es újjáépítése

A Dorozsmai szélmalom 1971-es újjáépítése

Ezért aztán 1971-ben elrendelték a teljes rekonstrukciót. Ezt a nem mindennapi munkát Sisa Béla vállalta és végig vitte egészen a próbaőrlésig, ami 1973-ban megtörtént. Az eseményről a TV Híradója is beszámolt Balogh Ferenc operatőr jóvoltából. Két építőmester jött a Nyírségből, Horváth István és Ladányi András, és egy ügyes, ezermester molnár gazda a Dél-Alföldről, Felsőszentivánról Nagy Torma Vince személyében. Ajánlást adott ki a Műemlékvédelem, hogy 135 m-es védősávot alakítsanak ki a malom körül, de mivel ekkor már Szeged Megyei Jogú Városhoz csatolták Kiskundorozsmát, az ajánlással nem foglalkozott az építési főhatóság és engedélyezte a malom körbeépítését 20-30 m-es távolságban.

Így elzárták a megfelelő szél elől és a turisták kereső szemei elől is. A malom rendszeres karbantartása, működtetése továbbra sem volt megoldott. Sőt rontott a helyzeten, amikor kiadta az állam a kezelési jogot a Kincstári Vagyonkezelő Hivatalnak. Szakszerűtlen homlokzatjavítgatások után a közben letört vitorlákat, rövid és fordított állású lapátokkal pótolták.

A Dorozsmai szélmalom fordított vitorlával, 1997-ben

A Dorozsmai szélmalom fordított vitorlával, 1997-ben

Sőt ezt a minősíthetetlen munkát át vette a Műemlékvédelem. A Szegedi Móra Ferenc Múzeum jóvoltából 1999-ben újra látogathatóvá vált a műemlék, de a javítása- karbantartása borzasztó körülményes bürokratikus és lassú volt. A malom fala 2005-ig dacolt az időjárás viszontagságaival, de a kora nyári folyamatos esőzés miatt az északi oldalon egy 4-5 négyzetméteres darabon omlani kezdett. Elodázhatatlanná vált a sürgős beavatkozás, egy újbóli rekonstrukció. Ezt a média bevonásának segítségével lehetett kiprovokálni, mert a felelős szervek egymásra mutogattak, jó magyar szokás szerint. Ezután egy hatékony külső védelem és belső aládúcolás után 2006-ban elkezdődhetett a helyreállítás. Ez azonban koránt sem jelentette azt, hogy megoldódott a probléma, mert a kivitelező cég alkalmazottai csapnivaló munkát végeztek, jó sok pénzért. Sőt egy felületes műszaki átadáson ezt át is vették a hivatalos szervek.

Hamar meg is bosszulta magát a hitvány munka, mert három hónap múltán eltört a közép, vagy mitli gerenda, félév múlva a vitorla egyik elkorhadt gerendája roppant el középen. Eső esetén minden nyílászárón befelé folyik a víz. A felületesen javított zsindely födém folyamatosan beázott. Ekkor már Szeged Megyei Jogú Város tulajdona volt a szélmalom és a kezelési joggal a Kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház lett megbízva. Azóta meg van oldva a rendszeres nyitva tartása, működtetése, karbantartása. 2008-ban pályázati pénzből sikerült új vitorlát és fordító rudazatot készíttetni, a Tájház Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap és a város segítségével.

A Dorozsmai szélmalom 2009. augusztus 20-án

A Dorozsmai szélmalom 2009. augusztus 20-án

De két év múlva újra nagyjavítást kellett kezdeni, mert a 2006-os rekonstrukciókor az elkorhadt szeles tengelyt nem cserélték, csak toldozgatták és 2010-ben eltört. Szerencsére baleset nem történt, mert időben sikerült leemelni az új vitorlát.

A Dorozsmai szélmalom 2014-ben a Faragó Napon, előtérben Vass József, malom gondnok, szélmolnár

A Dorozsmai szélmalom 2014-ben a Faragó Napon, előtérben Vass József, malom gondnok, szélmolnár

Ekkor már nem csak új szeles tengelyt kapott, hanem Székelyvarságból hozott új zsindely került a tetejére. Jelenleg az ország egyetlen működőképes szélmalma, ami ki is lett próbálva, mert 2011. június 25-én a Dorozsmai Napok keretén belül forgott a kivásznalt vitorla a jelenlévők nagy örömére. Igaz a viharos erejű szél miatt őrölni már nem volt lehetőség.

Videó a dorozsmai szélmalomról:

A malom nyitva tartása április 01-től október 31-ig hétfő kivételével mindennap 14 órától 18 óráig tart.

Bemutató és interaktív foglalkozásokra is lehetőség van csoportok részére.

Vass József - malom gondnok, szélmónár

2015. június