A parentifikáció hatásai és következményei

A parentifikáció olyan pszichológiai jelenség, amelyben a gyerekek kénytelenek szülői szerepeket betölteni, gyakran saját érzelmi igényeik háttérbe szorításával. Ez a helyzet leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a szülők maguk nem képesek eleget tenni szülői kötelezettségeiknek, például érzelmi éretlenségük vagy saját lelki problémáik miatt.

A parentifikáció hatásai

Forrás: pixabay.com; Fotó: Bessi; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Lincenc: Pixabay License (Kereskedelmi felhasználásra ingyenes; Nem szükséges feltüntetni a tulajdonságokat); Link: https://pixabay.com/photos/girl-portrait-outdoors-fashion-bag-738302/

A gyermekkori szerepvállalás felnőttkori következményei

Amikor egy gyermek parentifikált szerepet vállal, gyakran magára vállalja a család érzelmi jólétének biztosítását. Ez a felelősségvállalás azonban nem ér véget a gyermekkorral. Felnőttként is hajlamosak leszünk mások igényeit a sajátjaink elé helyezni, ami alapvetően befolyásolhatja kapcsolataink működését és minőségét.

A parentifikációval felnőtt egyének hajlamosak olyan partnereket választani, akik szintén túlzott igényeket támasztanak, legyen szó érzelmi vagy fizikai szükségletekről. Ez a dinamika gyakran reprodukálja azt a kapcsolati mintát, amit gyermekként megéltek: egyik fél ad, míg a másik elsősorban vesz.

Parentifikáció felismerése és kezelése

Fontos tudatosítanunk, hogy a gyermekkorban vállalt szerepek milyen mélyen gyökereznek bennünk, és mennyire befolyásolják jelenlegi viselkedésünket és kapcsolatainkat. A felismerés az első lépés a változás felé. A gyógyulás folyamatában kulcsfontosságú az elvesztett gyermekkor és ki nem elégített szükségleteink gyászolása, mely által lehetőség nyílik saját valódi igényeink újrafelfedezésére és az egészséges kapcsolati minták kialakítására.

Ezt a folyamatot azonban megnehezítheti, hogy a parentifikált emberek gyakran egy idealizált gyermekkorról szóló narratívát dédelgetnek magukban. Ez a narratíva gyerekként nagyon fontos volt, védelmet nyújtott a gyötrő magány érzései ellen. Felnőttként azonban kevésbé szolgál minket, mert elzár a valódi érzések megtapasztalásától.

Összefoglalás

A parentifikáció nem csupán egy gyermekkori trauma, hanem egy olyan mélyreható élmény, ami formálja személyiségünket és kapcsolatainkat egy életen át. A felnőttkori önismereti munka, amely felöleli ezeket a korai élményeket, lehetővé teszi számunkra, hogy megszabaduljunk a múlt árnyékaitól és teljes értékű, kiegyensúlyozott életet élhessünk.

Szponzorált tartalom

2024. április 22.