9 érdekesség a Földről, melyeken biztosan meglepődsz!

A Föld a Naptól számított harmadik bolygó a Naprendszerben. A legnagyobb átmérőjű, tömegű és sűrűségű az ismert Föld-típusú bolygók közül.

Föld

Forrás: pixabay.com, Fotó: PIRO4D; Módosította: Seres-Nagy Richárd; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Link: https://pixabay.com/illustrations/earth-planet-world-globe-space-1617121/

hirdetés

Több millió faj, köztük az ember élőhelye is. A Föld a világegyetem egyetlen olyan bolygója, amelyről tudjuk, hogy életet hordoz. Jelenlegi ismereteink szerint 4,44–4,54 milliárd éve alakult ki, és a felszínén mintegy egy milliárd év múlva az élet is megjelent.

A Föld felszínét a Föld mágneses mezője védi a nagyenergiájú kozmikus sugárzástól. A Naprendszer külső körülményei a várakozások szerint még mintegy 1,5 milliárd évig támogatják az élet jelenlétét, de ezután a mind fényesebbé váló Nap el fogja tüntetni a bioszférát.

Itt élünk, ezen a törékeny, de mégis évmilliárdok óta létező kék gömbön és évről-évre megkerüljük vele a Napot, mégis oly keveset tudunk űrbéli otthonunkról. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány érdekességet, melyek segítségével talán közelebb kerülünk ezen misztikus kis bolygó megismeréséhez.

hirdetés

1. A földfelszín 71%-át borító víz mindössze 3%-a édesvíz, a maradékban pedig annyi só van, hogy a szárazföldet 152 méter magasan beboríthatnánk vele.

2. Tudósok megállapították, hogy bolygónk sok millió évvel ezelőtt lila színű volt, mert az ősi mikróbák a zöld színű klorofilltól eltérően olyan molekulát alkalmazhattak, hogy hasznosítsák a napsugarakat, melyek az organizmusokat lilára színezték.

3. A McMurdo sivatagi régióban 320 km/h-s sebességű szél süvölt, ennek következtében ez a völgy a Marshoz leginkább hasonlító földi táj.

4. Minden más bolygó a Naprendszerben valamilyen ógörög vagy római istenről kapta a nevét, de a Föld (Earth) elnevezés az angolszász Erda szóból ered, amely földet, vagyis inkább termőföldet jelent. Ironikus, hogy a Föld ezt a nevet kapta annak ellenére, hogy felszínének 71%-át víz borítja.

5. A földi óceánok több mint 90%-áról szinte semmit sem tudunk, és ebbe beletartozik a teljes élőviláguk is. Becslések szerint a mélytengeri állatok 10%-át (ha) kategorizáltuk és azonosítottuk mindeddig, pedig az óceánok 99%-a állítólag lakható. 212.906 tengeri állatot tartunk ma számon, és cirka 25 millió vár még felfedezésre, amikről egyáltalán semmit sem tudunk.

6. A Föld 30 km-t tesz meg másodpercenként, míg egy puskagolyó mindössze 1-2 km-t.

hirdetés

7. A legnagyobb egybefüggő vízréteg a Csendes-óceán, területe nagyjából 166 millió km2 (melléktengerekkel 181,34 millió km2) . Elférne benne az összes kontinens.

8. A tavasz mintegy 3 kilométer/órás sebességgel "közlekedik".

A tudósok ezt annak alapján állapították meg, hogy az egyes növények különböző területeken mikor virágoznak.

9.Az Amazonas folyónak van egy földalatti ikertestvére.

Ez a folyó a Hamza, az Amazonasszal párhuzamosan, mintegy 4 kilométerrel a föld alatt található. Közel 6 ezer kilométer hosszúságú és 400 kilométer szélességű. Nagyon lassan folyik, óránként kevesebb, mint egy millimétert mozdul arrébb, ami lassabb, mint a gleccserek mozgása. A folyó az Atlanti Óceánba torkollik, mélyen a felszín alatt.

EZ IS ÉRDEKELHET: A Föld napja - Április 22.

Seres-Nagy Katalin

2019. március