Szalámis kalapos

Az egyszerű, de nagyszerű ételek közé tartozik az alábbi, könnyen elkészíthető, sült finomság, melyhez nincs is nagyon másra szükségünk, csak egy pár szem krumplira, pár szelet szalámira, kis sajtra és tejfölre. Az íze pedig... mennyei!

Szalámis kalapos

Szalámis kalapos

Hozzávalók:

4 db nagyobb krumpli

15-20 dkg paprikás szalámi (normál vagy csípős, ízlés szerint)

4 szelet trappista sajt

1 kis tejföl (175 gr)

2 gerezd fokhagyma

Olaj

Só, őrölt bors és pirospaprika

Petrezselyemzöld (friss, vagy szárított)

Elkészítése:

A krumplit hámozzuk meg, majd mindkét oldalról, kb. a feléig, 2-3 milliméterenként irdaljuk be. Érdemes őket ezt követően kicsit előfőzni. Ha készek, rakjunk pár szelet szalámit a tetejükre, esetleg néhányat az irdalások közé, de óvatosan, hogy ne essen szét a krumplik egész struktúra. Ha ezzel is megvagyunk, pucoljuk meg a fokhagymagerezdeket, passzírozzuk, vagy vágjuk apróra őket, s egy kis tejföllel és olajjal, valamint pirospaprikával, keverjünk belőlük egy homogén szószt (2-3 perc keverés elég is).

Ezt a fokhagymás-tejfölös szószt kenjük a szalámival megrakott krumplikra. A krumplikat végül fedjük egy szelet sajttal, melynek a tetejét szórjuk meg egy kis sóval, borssal és petrezselyemzölddel. Előmelegített sütőben, körül-belül 20-30 percig süssük a kalaposokat.

Tejföllel, egy kis zöld díszítéssel tálaljuk őket. Kiváló gyors, vagy éppen előétel!

Jó étvágyat kívánunk!

2016. március