Rakott patiszon, egy tökszezoni finomság

A csillagtök, vagy patiszon, egy kiváló alapanyag a rakott ételekhez. Eme frissen nyár közepétől, késő őszig elérhető finomságnak, míg zsír és rosttartalma elhanyagolható, addig rendkívül gazdag fehérjeforrás, ami, főként a húst étrendjükből mellőzőknek jó hír. A most részletezett rakott étel ugyanakkor gazdagon készült, így kifejezetten tápanyagdús receptúra!

Rakott patiszon

Rakott patiszon, tálalva

Hozzávalók:

2 közepes méretű, zsenge patiszon

1 kilogramm darált sertéshús

20-30 dkg füstölt zsírszalonna

Fél liter tejföl

30 dkg trappista sajt

1-2 paradicsom

1-2 TV paprika

2-3 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

Napraforgóolaj

Bors

Őrölt édesnemes pirospaprika

Elkészítése:

A patiszonokat hámozzuk meg, vágjuk négyfelé, majd egy kellően nagyméretű lábasban tegyük fel főni addig, amíg, beléjük szórva a húsvillát, az akadálytalanul hatol beléjük. Ha készek, öntsük le róluk a főzővizet, majd hagyjuk őket hűlni.

A vöröshagymát és a fokhagymát kockázzuk fel, majd daraboljuk szintúgy a paradicsomot és a paprikát is. Ha mindezzel megvagyunk, csíkozzuk fel a szalonnát, majd, egy kevés olaj hozzáadásával, kezdjük el pirítani. Ha kissé már megüvegesedett, adjuk hozzá a hagymát is, melyet először közepes lángon szintén üvegesre, majd egy erősebb tűzön aranybarnára pirítsunk, de ügyeljünk, nehogy odaégjen. Ha a hagyma már megpirult, adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát és a darált húst is, forgassuk kicsit, amíg levet nem eresztenek, sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikázzuk az étket, majd fedő alatt főzzük szaftosra az egészet. Ez nagyjából fél óra alatt meg is van. A fedőre azért van szükség, hogy főzés közben ne párologjon el a hozzávalók saját leve, így ne keljen vizet adni a pörköltes darált húshoz, megőrizve ezzel teljes mértékben az ízeket, aromákat a szaftban. Fedés esetén azonban időnként érdemes megkeverni néha az egészet, nehogy leégjen. Ha kész, tegyük félre egy kicsit.

Rakott patiszon - darálthús alap

Darálthús alap

Amíg érnek benne az ízek, addig vegyük elő a kihűlt csillagtök darabokat és szeljük őket nagyobbacska kockákra, majd alaposan facsarjuk ki a levét az egésznek, hogy ne legyen túl leves a tepsis végeredmény. Végezetül reszeljük le a sajtot, majd kezdődhet a rakás.

A tepsi alját enyhén olajozzuk meg, majd szórjunk rá egy réteg patiszont. Erre jöhet az összes darált hús, majd még egy réteg tök. Halmozzuk az egészre egyenletesen elkenve a tejfölt is, majd szórjuk meg gazdagon sajttal. Előmelegített sütőben süssük, amíg meg nem pirul a tetején a sajt.

Rakott patiszon tepsiben

Rakott patiszon tepsiben

Recept videó:

Tipp:

A patiszon főzése után maradt, kihűlt lé, egy kis ásványvíz hozzáadásával, kiváló tápoldat a szobanövényeknek, így érdemes öntözésükre felhasználni.

Jó étvágyat kívánunk!

2015. augusztus