Paprikás krumpli

A paprikás krumpli, ez a kiváló ízű és olcsó magyar paprikásféle, nem csak, hogy könnyen elkészíthető és igen laktató nemzeti ételünk, de remek téli, meleg vendégváró is, hisz nehéz illatával átjárva a lakást, otthonos hangulatú környezetet teremt a zord időből haza/vendégségbe térők számára.

Paprikás krumpli

Paprikás krumpli

Hozzávalók:

2 kg krumpli

20 dkg kolbász

2-3 fej vöröshagyma

4-5 evőkanál őrölt pirospaprika

Só, egy csipet bors

Olaj vagy zsír

Víz

Elkészítése:

Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát, pucoljuk meg és szeleteljük fel a krumplit, karikázzuk fel a kolbászt. Ha ezzel megvagyunk, a zsiradékon pirítsuk üvegesre a hagymát, majd vegyük lejjebb a lángot és szórjuk a hagymára a pirospaprikát, de vigyázzunk, a pirospaprikázott hagymát ne égessük oda, mert megkeseredik. Gyorsan borítsuk rá a krumplit és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd hagyjuk lobogva forrni, amíg a krumpli majdnem teljesen megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a kolbászszeleteket is. Körül-belül 10 perc további fűzést követően tálalható.

Tipp:

A hagymát érdemes füstölt szalonna csíkokon megpirítani, így ízletesebb, mennyei alapot kaphatunk a paprikás krumplihoz.

Tipp:

A pikáns ízek kedvelői nem feltétlen főzőkolbász féléket, hanem bátran használhatnak csípős füstölt parasztkolbászt is, ami által az étel íze ráadásul remekül hajaz majd a bográcsban főtt változatához a füst az ekkor enyhén füstös aromája miatt.

Jó étvágyat kívánunk!

2014. január