Nyers, vegán bejgli a reformkonyha szerelmeseinek

A nyers étkezés hívei és a vegánok számára egyaránt hasznos lehet az alábbi recept, de persze azok is kipróbálhatják, akik nem szívesen sütnek – adott esetben még karácsonykor sem. A tészta helyett banános-almás aszalványt használhatunk, a töltelék viszont majdnem úgy készül, mint a hagyományos bejgli esetében.

Nyers, vegán bejgli

Nyers, vegán bejgli tálalva (Forrás: Zoldella.blog.hu)

Hozzávalók a tészta helyett használt aszalványlaphoz:

Két banán megpucolva és felkockázva

4-5 alma meghámozva, megtisztítva és felkockázva

Víz

Citromlé

Elkészítés:

A banánt és az almát kevés vízzel és egy kis citromlével turmixoljuk össze, míg egy sűrű masszát nem kapunk!

Terítsük szét a masszát, és aszalógépben vagy egy légkeveréses villanysütőben a tepsin aszaljuk 40 fokon öt-hat órán át. Ha túl meleg a sütő, nyissuk ki egy kicsit az ajtaját, az aszalógép esetében ilyen problémánk nem lesz.

Ha szépen összeállt, és fel tudjuk szedni, fordítsuk meg, és újabb egy órán át aszaljuk.

Osszuk a lapot, vagy lapokat (ahogyan kijött) négy kisebb részre, majd töltsük meg őket valamilyen töltelékkel.

A diós töltelékhez mindössze 15 dkg darált dióra, két evőkanál mézre, néhány csepp citromlére, egy kis reszelt citromhéjra és egy csipet sóra van szükségünk, míg a mákoshoz ugyanezekre, csak a dió helyett darált mákot használjunk. Ezeket csak össze kell kevernünk, és máris kész a töltelék!

Diós Anita

2017. november