Meggymártás, grízzel

A forró nyári napokon, egy kiadós ebéd, vagy vacsora (esetleg bográcsozás) után az ember csak-csak megkíván egy könnyed, az emésztést is elősegítő, lágy desszertet. Ennek okán érdemes is kihasználni a nyár eleji vitamindús finomságokat, mint amilyen a meggy is, így most nézzünk ezen értékes alapanyagból egy egyszerűen elkészíthető kis csemegét!

Meggymártás, grízzel

Meggymártás, grízzel

Hozzávalók (4 személyre):

A mártáshoz:

1/2 kg friss meggy

4 evőkanál liszt

2-3 evőkanál cukor

Pici só

2 dl tej

4 dl víz

A grízhez:

30 dkg búzadara

Olaj

3 dl víz

Pici só

Pici cukor

A mártás elkészítése:

Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük bele egy lábasba. Szórjunk rá lisztet, sót, cukrot, keverjük el és kezdjük el melegíteni. Eközben öntsük fel a vízzel és a tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett (oda ne égjen) forrásig főzzük.

A gríz elkészítése:

Az olajon pirítsuk meg a búzadarát, majd öntsük fel vízzel, tegyünk hozzá egy csipet sót és cukrot, majd keverjük el.

Tipp:

Használhatunk elkészítéskor egy kis vaníliás cukrot is.

Tipp:

A mártásba tehetünk egy kis tejfölt is, ha sűrűbben szeretjük.

Tipp:

Ha éppen nem jutunk friss meggyhez, készíthetjük meggybefőttből is.

Tipp:

A mártás húsok mellé is kiváló!

Jó étvágyat kívánunk!

2013. február