Köleses sörös bagett és cipó

Ismert a mondás, hogy a sör, folyékony kenyér. Nos, lehetséges, hogy ez ihlette meg azt, aki elsőként készített sör ízesítéssel kenyeret. Az alábbi változat enyhén köleses ízű, kívül ropogós, belül omlós tésztájú változat, ami remek választás lehet például egy sörrel locsolt malacsülthöz, de akár egy szelet füstöl sonkás-sajtos szendvicshez is.

Köleses sörös bagett

Köleses sörös bagett

Hozzávalók:

Fél kilogramm búzaliszt (a legmegfelelőbb a BL55-ös)

1 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint méz)

25 gramm élesztő

3 dl kézműves köleses sör (a sör ízétől függően ez lehet 1,5 dl sör, 1,5 dl víz is)

1 evőkanál olaj

Elkészítése:

Langyos sörbe belerakjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba lisztet rakunk, majd leöntjük a köleses sörös keverékkel és alaposan összedolgozzuk őket, amíg egy laza tésztát nem kapunk.

Körül-belül fél órán át hagyjuk állni, majd ezt követően finoman gombócot formálunk belőle és óvatosan légtelenítjük (kinyomkodjuk a tésztából a kis levegőbuborékokat), de úgy, hogy a sikér lehetőleg ne sérüljön.

Ha ezzel megvagyunk, megint hagyjuk pihenni egy fél órát, majd formázzuk meg a bagettet és a cipót, aztán újfent hagyjuk kelni őket egy jó háromnegyed órán keresztül.

Előmelegített sütőben közepes (180-200 fok) hőmérsékleten süssük arany barnára, majd frissen tálaljuk őket.

Köleses sörös cipó

Köleses sörös cipó

Jó étvágyat kívánunk!

2013. december