hirdetés

Készítsünk otthon szaloncukrot!

hirdetés

A szaloncukor vitathatatlanul elválaszthatatlan része a karácsonynak, de sajnos nem mindegyik termék vásárlásakor azt kapjuk, amire számítottunk... Nemcsak a csokoládé minőségével kapcsolatban érhet minket meglepetés, de a töltelék esetében sem mindig használnak minőségi összetevőket az olcsóbb szaloncukroknál. Ha magunk készítjük a szaloncukrot, akkor a hozzávalók jó minőségét könnyebben ellenőrizhetjük, ráadásul személyesebb, különlegesebb lehet a kézzel készült szaloncukor, mint amit a boltban szerezhetünk be.

Díszes csomagolású, házi szaloncukor

Díszes csomagolású, házi szaloncukor

hirdetés

Lentebb többféle szaloncukor elkészítésének módja ismerhető meg!

Marcipános, vajkaramellás és feketeribizlis szaloncukor

A vajkaramellás és marcipános szaloncukrok igazi klasszikusnak számítanak, míg a feketeribizlis inkább a különlegességével és a szokatlan, gyümölcsös ízvilágával lehet igazán népszerű.

hirdetés

Hozzávalók

A vajkaramellához:

20 dkg vaj

30 dkg barna nádcukor

2,5 dl zsíros tejszín

Egy csipet só

1 vaníliarúd

A marcipánhoz:

20 dkg blansírozott mandula

10 dkg porcukor

1-2 ek hideg víz

1/2 narancs reszelt héja

A feketeribizlihez:

15 dkg fagyasztott feketeribizli

2 ek cukor

A csokoládébevonathoz:

20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítésük

A vajkaramellás töltelék elkészítéséhez kaparjuk ki a vaníliarúd magjait, majd helyezzük a többi hozzávalóval egy közepes lábosba, amelyben forraljuk fel. A forrástól számított 40 perc alatt folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre. A masszát öntsük egy alufóliával és sütőpapírral bélelt 10 x 25 centiméteres műanyag dobozba, hagyjuk hűlni, aztán éjszakára tegyük a hűtőbe. Ezek után daraboljuk és formázzuk tetszésünk szerint.

A marcipános töltelék elkészítéséhez daráljuk finomra a mandulát, majd keverjük össze a porcukorral. Az így készült masszát osszuk kétfelé, és az egyik részéhez adjunk annyi vizet, hogy formázni tudjuk, valamint reszeljük bele fél narancs héját. A másik felét tegyük félre, ha feketeribizlis marcipánt is szeretnénk készíteni.

A feketeribizlis-marcipános töltelék elkészítéséhez tegyük egy kis lábasba a gyümölcsöt és a 2 evőkanál cukrot, majd alacsony lángon főzzük egészen sűrűre. Botmixerrel pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni, és keverjük a félretett cukros mandulához. Miután egészen lehűlt, formázhatjuk.

hirdetés

A csokibevonathoz vágjuk a csokoládé kétharmadát kis darabokba, majd olvasszuk fel vízgőz felett. A megmaradt csokit nagyon finomra vágva keverjük hozzá a megolvadt csokihoz, miután levettük azt a gőzről. Ezután kezdhetjük is mártani a szaloncukrokat. A csokiba mártott szaloncukrokon hagyjuk megdermedni a csokit, majd csomagoljuk őket selyempapírba.

Rendhagyó mézes szaloncukor

Ezt a törökmézes "szaloncukrot" elsősorban azoknak tudnánk ajánlani, akik már gyakorlottabban mozognak a konyhában, ugyanis nem a legegyszerűbb desszert. Mivel igen gyorsan kell elkészíteni a törökmézet, érdemes minden hozzávalót előre előkészíteni.

Mézes, házi szaloncukor

Mézes, házi szaloncukor

Hozzávalók

1/3 csésze (80 ml) víz

1/3 csésze (80 ml) méz

1/3 csésze (80 ml) kukoricaszirup

1 és 1/2 csésze (375 g) porcukor

2 csapott teáskanál szódabikarbóna

1 csésze olvasztott csoki (mivel a töltelék nagyon édes, a fekete csoki ideális)

Elkészítés

1. Vajazzunk ki egy kb. 20x20 centiméteres, legalább 5 centiméter magas sütőformát, az aljára helyezzünk fóliát.

2. A mosogatót engedjük harmadáig hideg vízzel.

3. A mézet, kukoricaszirupot és a porcukrot tegyük egy nagy lábasba, ügyelve arra, hogy a végeredmény kétszer olyan magas lesz, mint az ekkor a lábasba helyezett alapanyagok összessége.

4. Közepes hőfokon melegítsük a cukrot addig, amíg össze nem olvadtak, de ügyeljünk arra, hogy ne melegítsük vagy keverjük túl.

5. Ha elolvadtak a hozzávalók, cukorhőmérővel ellenőrizzük a hőfokot, és melegítsük 150 Celsius-fokra a keveréket, de már keverés nélkül. Vigyázzunk, mert ekkor már "veszélyesen forró" a keverék. Ha elérte a kívánt hőfokot a massza, óvatosan helyezzük a lábast a hideg vízbe.

6. Hagyjuk is itt a lábast egy percig, aztán adjuk hozzá a keverékhez a szódabikarbónát, és gyorsan, egységesen keverjük el.

7. Ha kész, töltsük a "törökmézet" a tortaformába, és könnyű ronggyal takarjuk le, aztán hagyjuk hűlni 10-15 percig. Később újabb 10 percre tegyük a mélyhűtőbe a keveréket, de persze ügyelve arra, hogy ne legyen forró a forma és a benne lévő keverék sem.

8. Vágjuk a kívánt méretűre a "törökmézünket", majd a fólia megemelésével óvatosan emeljük ki. Helyezzük vissza a felvágott édességet a mélyhűtőbe, míg teljesen meg nem szilárdul.

9. Olvasszuk fel a csokit, majd két villa segítségével mártsuk bele a felkockázott törökmézet. Ezután hagyjuk lehűlni.

10. Az elkészült desszertet, ha nem tartjuk a hűtőben, sajnos viszonylag gyorsan meg kell enni.

Diós-narancsos szaloncukor

A dió és narancs különleges harmóniája egészen téli, ünnepi hangulatot varázsol, így aztán érdemes lehet nekilátni ezen recept elkészítésének is, ha valami egészen különleges karácsonyi desszerttel szeretnénk meglepni a családtagjainkat, ismerőseinket.

Hozzávalók

A töltelékhez:

50 g darált dió

25 g kókuszreszelék

125 g mazsola

1 narancs lereszelt héja (válasszunk bio narancsot, azt is mossuk meg alaposan!)

1 evőkanál narancslé

1 csapott teáskanál őrölt kardamom

A bevonathoz:

Étcsokoládé (53%-os)

Először válogassuk át a mazsolákat és szedjük ki belőlük a szárakat, majd áztassuk a kiválogatott szemeket forró vízbe.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a kókuszreszeléket, a darált diót, a kardamomot (vagy fahéjat), majd reszeljünk bele a narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet.

A mazsolát áztatás után szűrjük le és pürésítsük botmixerrel, aztán adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.

Az alaposan elkevert masszából a tenyerünkkel formázzunk szaloncukrokat, és egy napig hagyjuk ezeket szikkadni a lakás egy hűvös pontján és szilikonos sütőpapírral fedett tálcán.

Másnap olvasszuk meg a csokit, és a formázott tölteléket mártsuk bele, majd tegyük vissza a papírra, és hagyjuk megszilárdulni a csokit.

Diós Anita

2017. december