Kelesztett házi tepertős pogácsa

Ha fogadni kéne, hogy melyik az a készétel, amelyiket biztos, hogy minden ember evett már az országban, nagy valószínűséggel a pogácsára tenném a pénzem. Nekünk, magyaroknak, ez az az étel, amit bármilyen alkalomból asztalra teszünk, és nem azzal a szándékkal, hogy degeszre együk vele magunkat (noha ezt a szándékot könnyű megszegni), hanem hogy egy-egy mondat, vagy kupica pálinka között elmajszoljunk egy darabot.

Kelesztett házi tepertős pogácsa

A végeredmény finom és ropogós

Régen nagy hagyományai voltak hazánkban eme rágcsálni való finomság elkészítésének, azonban egyre kevesebb ember szánja rá magát, hogy otthon elkészítse. Bár ebben nagy szerepet játszik az egyre inkább rohanó életmódunk, és a városokban már szinte minden utcasarkon megtalálható aprósüteményeket áruló boltok.

Azonban ha a régen látott barátokat, esetleg családokat egy összejövetelen a saját készítésű pogácsáddal szeretnéd megkínálni, minden képen ajánlom megtisztelő figyelmedbe az alábbi receptet.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

40 dkg tepertő ledarálva

3 tojássárgája

3 dkg élesztő

Egy teáskanálnyi sertészsír

2 dl 20%-os tejföl

3 csapott teáskanál só

Ízlés szerint bors

1-2 tojás a kenéshez

Kb. 1 dl tej (az élesztő kelesztéséhez)

1 csipet cukor

Vállalkozó szellemű kiskuktáknak esetleg egy csipet chili por, amitől egy kicsit pikánsabb lesz a végeredmény

Elkészítése:

Először is elővesszük a nyújtódeszkát, vagy egy nagyobb edényt (kinek melyik módszer a szimpatikusabb), és rászórjuk/beleöntjük az előre kimért lisztet és sót, majd összekeverjük azok. Ezután a kezünkkel mélyedést alakítunk ki a közepében, amelybe bele öntjük a három tojássárgáját, a teáskanálnyi zsírt, a tejfölt és a tejben futtatott élesztőt, a borsot (esetleg az említett chilit is) valamint a darált tepertőt.

Az egymásra öntött alapanyagok halmazát kemény tésztává gyúrjuk, majd egy konyharuhával lefedve egy órát pihenni hagyjuk. Miután volt ideje magányában megkelni a tésztának, ujjnyi vastagságú lappá nyújtjuk, a tetejét bevagdaljuk (csak óvatosan, ha túl mélyre sikerül a vágás, sütés után hasonlatosabb lesz a művünk egy orgonafához, mint egy pogácsához), majd tojással megkenjük. Belisztezett pogácsaszaggatóval körökre szaggatjuk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe belehelyezzük az étekkezdeményeinket.

Ha mindezzel megvagyunk, 210 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt meg is sül az isteni tepertős pogácsánk.

Novák Donát

2017. június