Ínyenc hamis fasírt

Vannak, akik bár rajonganak a fasírozottért, ugyanakkor, nem igazán szívlelik a húst. Az alábbi hamis fasírt recept nekik kínál egy lehetséges, ízletes megoldást!

Ínyenc hamis fasírt

Ínyenc hamis fasírt

Hozzávalók (4 közepes fasírt elkészítéséhez):

25 dkg zsemlemorzsa

2 egész tojás

1 dl víz

4 evőkanál zsír (sertés vagy kacsa), vagy margarin

8 gerezd fokhagyma

Brs

Őrölt piros paprika (édes vagy csípős)

Elkészítése:

Elsőként a zsemlemorzsát és a tojást villával törve elegyítjük, majd fűszerezzük és a megfelelő állag biztosításához hozzáadjuk a vizet és a zsiradékot. Ezt követően hozzáadjuk az apróra reszelt fokhagymát és alaposan elkeverjük (homogenizáljuk) a masszát, majd tetszés szerint formázzuk. Végezetül előmelegített forró olajban kisütjük.

Köretként, de önmagában is ajánljuk.

Tipp:

Ha az egybe gyúrt masszát 1-2 órára (esetleg akár egy napra, de ez esetben hűtőben!) állni hagyjuk, sokkal jobban összeérnek az ízek, fokozva ezzel a kulináris élményt. Megjegyzendő, hogy a folyamat során a zsemlemorzsának is ideje van jobban megszívnia magát, így szaftosabb fasírtot kapunk!

Tipp:

Amennyiben rántott húspanírozás után megmaradt zsemlemorzsát és tojást használunk, a bennük megforgatott rántanivalók íze is remekül érvényesül benne, így még kiválóbb köretet készíthetünk belőle. (Például rántott hal esetében a fokhagyma remekül harmonizál!)

Tipp:

Könnyű formázhatósága miatt gyermekeknek játékos formákat készíthetünk, de remekül feldobhatjuk vele a vegyes rántott tálakat is. Tépkedett darabokban kisütve a szélek kesze-kusza kiálló részei ropogósra pirulnak.

Tipp:

Margarinnal készítve vegetáriánusok számára is ideális étek.

Jó étvágyat kívánunk!

Nagy Gyula

2012. március