Íme, a világ legcukibb hangú békája!

A sivatagi esőbéka külleme ugyan nem mindenkinek nyeri el a tetszését, de aligha akad, aki kibírja mosolygás nélkül, amikor meghallja a csipogó hangját.

Sivatagi esőbéka (Breviceps macrops)

A világhírű lett béka (Breviceps macrops)

A sivatagi esőbéka (Breviceps macrops) hangja olyan, akár egy játékszeré – vagy inkább, mint egy sípoló kutyajátéké. Nem is csoda, hogy több mint 14 millióan nézték már meg a róla készült videót, hiszen nem igazán lehet kibírni legalábbis mosoly nélkül az eszméletlenül cuki hangot.

Ne tévesszen meg azonban a látszat! A videón látható béka egyáltalán nem aranyos dolgot üzen a világnak a csipogásával. Éppenséggel, rendkívül dühös, és ezt a sípoló hanggal próbálja tudatni mindenkivel, aki csak megsértette a békéjét.

A sivatagi esőbéka endemikus, vagyis bennszülött faj Namíbia és a Dél-afrikai Köztársaság egy néhány kilométeres tengerparti szakaszán, ahol 10-20 centiméter mély kis "barlangokban" töltik a napot az egyes példányok, majd este jönnek elő táplálkozni.

Az állat számára azért alkalmas a rövid partszakasz, mert itt különleges módon igen gyakran (Az év 365 napjából legalább 100 napon) sűrű köd van, ami megfelelő nedvességet biztosít a kétéltű számára. Emellett tavasszal a főként lágyszárúakból álló vegetáció is segít a nedvesség megtartásában.

Az IUCN besorolása szerint a sivatagi esőbéka természetvédelmi szempontból "Sebezhető", amiben nagy a szerepe annak, hogy igen kis (kevesebb, mint 2 ezer négyzetkilométer!) területre korlátozódik az élőhelye. Emellett egyre inkább veszélyezteti a fajt az utak építése, az élőhelyéhez közeli bányászat, valamint, mint szinte minden kétéltűt, a globális klímaváltozás is.

Diós Anita

2017. január