Így készül a klasszikus tiramisu

A tiramisu egy viszonylag könnyen elkészíthető desszert, emellett pedig rendkívül ízletes és népszerű is. A különböző ünnepeken is sokan szeretik ilyen finomsággal elkápráztatni a családjukat, barátaikat, illetve az érkező vendégeket. Aki még nem tudná, hogyan is készül a klasszikus tiramisu, alább megismerheti az elkészítés fortélyait!

Tiramisu

Forrás: maxpixel.net; Licenc: CC0

A tiramisu az egyik legkedveltebb ünnepi desszert, így gyakran a különböző alkalmakkor, továbbá húsvétkor, karácsonykor kerül az asztalokra. A puha, krémes-kávés finomságnak aligha lehet egykönnyen ellenállni, és ezt tudják azok is, akik ezt a desszertet választják az ünnepi fogások mellé. Szerencsére az elkészítésével sem kell sokat bajlódni - éppenséggel, még sütni sem kell hozzá, ha a babapiskótát boltban vásároljuk!

Fontos, hogy mivel az ezen recept alapján készített desszert részben nyers tojásfehérje felhasználásával készül, csak akkor kezdjük bele, ha biztosak vagyunk abban, megbízható helyről származik a tojás, és biztonsággal fogyasztható. Különösen a gyerekek számára fontos, hogy ne egyenek megfelelő hőkezelés nélkül készült tojásos ételeket.

Hozzávalók:

A mascarpone-krémhez

3 tojás

3+2 evőkanál (45+30 gramm) cukor

1 teáskanál (5 g) vanília kivonat

250 g mascarpone krémsajt

Egy csipet só

A babapiskóták "áztatásához"

Egy csésze (240 ml) espresso kávé (nem forró, inkább langyos, szoba-hőmérsékletű!)

2 evőkanál (30 ml) Amaretto likőr

20 db babapiskóta (kb. 180 gramm)

+ kakaópor a tetejére

Elkészítés:

1. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A tojássárgákat keverjük egy lassan forró vízzel teli tál felett addig, amíg egy krémes, világossárga keveréket nem kapunk. Az ételhőmérőn legalább 70-75 Celsius-fokot kell leolvasnunk, ha megfelelő a hőmérséklet, de ennél sokkal melegebb se legyen.

2. Adjuk hozzá a vaníliakivonatot a tojásos krémhez, majd helyezzük át másik tálba, hogy hamarabb hűljön.

3. Ha kissé lehűlt a krém, adjuk hozzá a mascarponét, majd keverjük el alaposan.

4. A tojásfehérjét verjük fel a megmaradt 2 evőkanál cukorral és sóval, majd óvatosan forgassuk a keverékbe.

5. A szoba-hőmérsékletű espressót keverjük el a likőrrel, tegyük félre.

6. Egyenként, gyorsan mártogassuk a babapiskótákat a kávés likőrbe, de ügyeljünk arra, hogy ne ázzanak el - csak a széleit érje a likőr, s a belsejét már ne! Ezután egy kb. 20 x 20 centiméteres tepsi aljára helyezzük sorjába a babapiskóták egy részét.

7. Erre helyezzük rá a mascarponés keveréket, majd következzen egy újabb réteg babapiskóta, és végezetül a mascarponés krém fennmaradó része.

8. Fedjük le a süteményt, és tálalás előtt legalább 4-6 óráig tegyük mélyhűtőbe.

9. Mielőtt tálalnánk, a tetejére szórjunk kakaóport.

Diós Anita

2017. november