Hangyával fűszereznek a világ legjobb éttermében

A világ legjobb étterme, a koppenhágai Noma, hat hetes tokiói vendégeskedése során egy különleges csavarral bolondította meg egyik mesterfogását, az eredetileg élve felszolgált garnélarákot, ugyanis az állatot ezúttal elpusztult állapotában, egy tucat fekete hangyával ízesítve szolgálják fel. Hogy miért?

Hangyával fűszereznek a világ legjobb éttermében

Fura fűszer van a rák tetején

René Redzepi, a Noma étterem főszakácsa, aki eme gasztronómiai különlegességet is megálmodta, már nem először használ hangyákat az ételek ízesítésére, ráadásul egy igen egyszerű és mégis meglepő okból kifolyólag. A Noma kifejezetten ügyel arra, hogy csakis a helyi hozzávalókkal dolgozzon fogásai elkészítésekor. Értelemszerűen azonban, Koppenhágában, a szabadba ültetve aligha élnek meg a citrusfélék, melyek savanykás aromájukkal számos étel ízesítésének alapját képezik.

René azonban igencsak rendhagyó módon és leleményesen oldotta meg ezt a problémát: a citrusfélék helyett hangyákat szór az ételekre, melyek védekezésképpeni marásuk következtében hangyasavat fecskendeznek a fogásokba, ami aztán enyhén citrusos ízt ad azoknak.

Hangyával fűszereznek a világ legjobb éttermében

Fura fűszer van a rák tetején

Eme szintén így készült, garnélás különlegességet, mely a "Flavours of the Nagano Forest" fantázianevet viseli, igencsak nehezen kóstolhatjuk meg, már amennyiben kedvet kapnánk hozzá, ugyanis a Noma étterembe hosszúak a várólisták, nem is beszélve a tokiói kiruccanásukról, ahová több tízezres volt a túljelentkezés.

Hangyával fűszereznek a világ legjobb éttermében

Fura fűszer van a rák tetején

A hangyákkal megszórt garnéla két személyre szóló, tokiói kóstoló menüje, hírnevéhez és az általa nyújtott, elsöprő kulináris élményhez képest viszonylag "alacsonynak" mondható, legalábbis, ha már eljutottunk odáig, hogy megkóstolhassuk, 149 500 Japán Jenbe, azaz 353 000 Forintba kerül.

2015. január