Borsodó

A sodó, mint köztudott, egy klasszikus francia édes mártás, melynek sokféle változta elterjedt. A borsodó, vagy borhab egy, a madártejhez igencsak hasonlatos, ám, ahogy arra neve is utal, alkoholos sodó, mely lágy ízvilágával egy igazán mennyei, ellenállhatatlan édesség!

Borsodó

Borsodó

Hozzávalók:

4 dl illatos, fűszeres, félszáraz fehérbor

4 tojás

10 dkg nyírfacukor

Tej

1 citrom (csak a héja kell majd)

1 evőkanál vaníliás pudingpor

2 tasak vaníliás cukor

Fahéj

Szegfűszeg

Elkészítése:

A 4 dl bort egy deci vízzel, a fahéjjal, a szegfűszeggel és 4 csíknyi citromhéjjal forraljuk fel, majd tegyük félre hűlni és állni, hogy összeérjenek az ízek. A tojást válasszuk szét, a sárgáját tegyük egy habüstbe (gőz fölé helyezett tál), a fehérjét pedig verjük kemény habbá. Ha kész a tojáshab, a tejet öntsük egy tálba, adjunk hozzá egy tasak vaníliás cukrot, majd főzzük ki benne a habot. Az így elkészült habot tehetjük egyből abba az üvegtálba, melyben a végén kínálni fogjuk majd a finomságot.

Ezt követően a tojássárgáját keverjük ki a nyírfacukorral, a másik tasak vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, majd gőz felett fokozatosan adjuk hozzá az előzőleg leszűrt bort és keverjük addig, amíg kellemes, könnyű állagú nem lesz. Végezetül öntsük rá a sodót a habgaluskéra és még melegen tálaljuk is.

Jó étvágyat kívánunk!

Vali konyhájából

2015. január