Az egyik legfinomabb magyar sütemény, a zserbó receptje

Gerbaud Emil 1884-ben Budapesten telepedett le, és egy előkelő cukrászda vezetőjeként számos más újítás mellett a nagy kedvencet, a zserbót is megálmodta, és tökélyre fejlesztette. Olyannyira kedvelt lett a sütemény, hogy sokan ma már a karácsonyt sem tudják elképzelni nélküle...!

Zserbó szelet

Zserbó szelet

A kellemesen savanykás baracklekvár, a csokoládémáz, az omlós tészta és a dió harmóniája megunhatatlan, így a zserbó mára egy klasszikus sütemény lett mind a vendégségbe igyekvők, mint pedig a házigazdák körében. A különböző kisebb-nagyobb alkalmak mellett karácsonykor és húsvétkor is gyakran kerül az asztalra ez a népszerű desszert.

A zserbó eredeti receptje Gerbaud Emil svájci származású, ám 1884-ben Kugler Henrik hívására Budapesten letelepedett cukrász nevéhez fűződik, aki több újítást is bevezetett a mai Vörösmarty téren működő egykori előkelő cukrászdában, amelyet vezetett.

A különböző desszertek és csokoládék közül különösen a zserbó és a konyakos meggy vált a süteményfogyasztók kedvencévé, de a nagy hírű cukrászda más ínyencségeire is bőven akadt vevő. Még külföldre, például a török szultán háreme számára is szállítottak az édességekből.

Ahogyan a többi édesség esetében, úgy a zserbónál is ügyelt arra Gerbaud Emil, hogy az ízeken felül a látvány is harmonikus, tetszetős legyen, így aligha meglepő, hogy ez a szép és finom desszert a mai napig a legnagyobb kedvenceink között szerepel.

Ma már sokan igyekeznek "kreatívan" elkészíteni a zserbót, így például almát tesznek az omlós tésztalapok közé, vagy éppen csokival bevont zserbógolyókat formáznak, de semmiképpen sem szabad alábecsülnünk a hagyományos zserbó nagyszerűségét. Ennek az elkészítését az alábbi igen szemléletes videóból ismerhetjük meg.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

30 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás

1 csomag sütőpor

Kb. 1 dl tejföl

60 dkg sárgabaracklekvár

30 dkg darált dió

20 dkg porcukor

20 dkg étcsokoládé

1 diónyi vaj

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez keverjük el a lisztet a sütőporral, majd morzsoljuk el a vajjal és adjuk hozzá a porcukrot, tojást, és annyi tejfölt, amitől lágy, de ruganyos lesz a tészta. Osszuk négy részre, és pihentessük 20 percig.

Az egyik adag tésztából nyújtsunk 25x35 centiméteres téglalapot, majd helyezzük ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Kenjük meg a lekvár egyharmadával, majd szórjuk meg a porcukorral elkevert dió harmadával.

Hasonlóképpen helyezzük a második réteg tésztát és tölteléket az első tetejére, majd ismételjük ezt még egyszer. A sütemény tetejére kerül a negyedik réteg tészta, amelyet szurkáljunk meg alaposan villával. Süssük a süteményt 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig.

Amint elkészült, vegyük ki a sütőből, majd – miután hagytuk egy kicsit pihenni – egy határozott mozdulattal fordítsuk meg, és vegyük le róla a sütőpapírt. Ezután várjunk, míg teljesen kihűl.

A csokoládés máz elkészítéséhez olvasszuk fel a csokoládét, és adjunk hozzá egy diónyi vajat is. A mázat csorgassuk a kihűlt zserbóra, majd simítsuk el egyenletesen egy spatulával. Hagyjuk teljesen kihűlni és megszilárdulni a csokit, majd szeleteljük fel a süteményt.

Diós Anita

2017. december