5 szuper fánk farsangra

A farsang egyik "leghagyományosabb" étele a fánk, amelyből számtalanféle létezik, kezdve a jól ismert szalagos fánkkal, vagy éppen a sütőben süthető változatokkal. Ezek között mindenki megtalálhatja a neki tetszőt - az alábbi válogatás pedig talán segíthet meghozni a döntést, hogy melyik is az igazán hozzánk, életmódunkhoz illő fánk...

5 szuper fánk farsangra

Ha nagyon szeretjük a fánkot, kapva az ünnepen, érdemes több receptet is kipróbálni

A hagyományos szalagos fánk

A hagyományos farsangi fánk sokaknál alapvető "kelléke" a farsangnak, mások azonban félnek attól, hogy nem sikerül majd elkészíteniük a fánkot, vagy igen, csak éppen nem lesz "szalagos", ami pedig ennek a desszertnek a különlegességét adná...

Szalagos farsangi fánk

Szalagos fánk

Azért érdemes lehet megpróbálkozni ezzel a fánkkal is, az alábbi videó lépésről lépésre bemutatja, hogyan készül!

Hozzávalók (kb. 32 darabhoz):

600 gramm finomliszt

8 db tojás sárgája

100 gramm teavaj

30 gramm élesztő

3 dl tej

50 gramm porcukor

2 evőkanál rum (vagy aroma)

1 csipetnyi só

1 db citrom

2 csomag vaníliás cukor

0,5 liter olaj

Elkészítés:

Csörögefánk

A csörögefánk is sokaknak lehet ismerős, ugyanis egy kifejezetten hagyományos farsangi desszertről van szó. Semmivel sem nehezebb elkészíteni, mint a szalagos fánkot, viszont nagyon látványos, és egészen más ízélményt nyújt. Ha már "unjuk" a többi hagyományos farsangi fánkot, igazán érdemes ezt is kipróbálni legalább egyszer!

Csörögefánk

Csörögefánk

Hozzávalók (kb. 30 db fánkhoz):

250 g búzaliszt

150 ml tejföl (20%-os)

2 g porcukor

50 g vaj

3 db tojássárgája

1 csipet só

+ étolaj a sütéshez és 150 g porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

Kevésbé olajos, nutellás sült fánkok

A hagyományos, olajban sült fánk ugyebár nem a legdiétásabb, és nem is kifejezetten egészséges, de azért néha megengedhetjük magunknak. Ha viszont úgy látjuk, hogy mégsem, vagy ha nem bírja a gyomrunk a nagyon olajos ételeket, akkor kipróbálhatjuk ezeket az egyszerűen elkészíthető és szép, nutellás fánkokat.

Nutellás sült fánk

Nutellás sült fánk

Hozzávalók (kb. 14-15 darabhoz):

2 1/2 csésze (315 g) finomliszt

1/2 teáskanál (2g) só

1/3 csésze (66 g) cukor

15 g friss (nem szárított) élesztő

1 teáskanál (5 g) cukor

2 evőkanál (28 g) olvasztott vaj

2/3 csésze (160 ml) kézmeleg víz

1 tojás

A nutellás krémhez:

1/2 csésze (140 g) szoba-hőmérsékletű nutella

1/3 csésze (80 ml) tejszín

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és az egyharmad csésze cukrot.

Egy kisebb tálban (vagy bögrében) pedig nagyjából keverjük össze az élesztőt a cukorral és egyharmad csésze tejjel, később adjuk a lisztes keverékhez. Ezután a vajat, tojást, és a tej fennmaradó részét is adjuk hozzá a tésztához, majd gyúrjuk addig, amíg jól össze nem áll.

Csomagoljuk celofánba, és pihentessük kb. 1 órát szobahőmérsékleten, amíg nagyjából duplájára kel.

Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 1 centiméter vastagra a tésztát, majd szaggassunk belőle 7,5 centiméteres kör alakú darabokat. A belső kört egy 3 centiméteres formával alakíthatjuk ki.

A megmaradt tésztát gyúrjuk újra, nyújtsuk ki, és az előző lépéshez hasonló módon járjunk el újra.

A kiszaggatott fánkokat helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjunk elég helyet közöttük. Fedjük le celofánnal, és hagyjuk állni a fánkokat kb. 30 percig.

Közben lassacskán elő is melegíthetjük a sütőt 190 fokra, majd a fél órás pihentetés után kb. 8-10 percig süssük a fánkokat, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

Amíg sülnek, elkészülhet a nutellás krém. Ehhez egy tálban fokozatosan keverjük össze a tejszínt és a nutellát.

Végezetül a fánkokat mártsuk félig a nutellás krémbe, és dekoráljuk ízlés szerint őket.

Churros, a mexikóiak kedvenc fánkja - kissé felturbózva

A churros már önmagában is a világ egyik legnagyszerűbb fánkja - na de csokival töltve, és hagyományos, "karika" alakban meg aztán pláne. Az alábbi recept ugyan nem a leggyorsabb és legegyszerűbb, de érdemes lehet kipróbálni egyszer.

Churros fánk

Churros

Hozzávalók:

1/4 csésze felkockázott vaj

2 evőkanál barnacukor

1/2 teáskanál só

1 csésze víz

1 csésze liszt

1 teáskanál vanília kivonat

3-4 tojás

1/2 csésze csokicsepp vagy csokidarabok

Olaj a sütéshez

Fahéjas cukor

+ habzsák és sütőpapír

Elkészítés:

Egy tálban közepes lángon keverjük el a vajat, barnacukrot, sót és vizet, majd forraljuk fel ezeket.

Amint teljesen elolvadt a vaj, és forrni kezd a keverék, vegyük alacsony fokozatra a lángot, és adjuk hozzá a lisztet.

Egy fakanállal kevergessük, amíg összeáll a tészta egy egyenletes gömbbé.

Ekkor vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni 5 percet.

Ha lehűlt, keverjük bele a vaníliakivonatot és a tojásokat (egyenként), majd keverjük el alaposan. Ha kész, az egész tésztát töltsük habzsákba.

A sütőpapírra készítsünk köröket a tésztából, majd erre helyezzük rá a csokidarabokat. Aztán – ügyelve arra, hogy a rétegek között ne maradjon hely - tegyünk újabb rétegnyi tésztát a karikák tetejére.

Ha kész, tegyük a mélyhűtőbe kb. 3 órára, vagy akár egész estére.

Melegítsünk fel viszonylag sok olajat kb. 175 fokra.

Egy vajazókéssel szedegessük ki a fagyott fánkokat, majd helyezzük a forrásban lévő olajba. (Ha egyszerre nem tudjuk az összeset kisütni, akkor addig a többit tegyük vissza a mélyhűtőbe.)

Süssük addig a fánkokat, amíg aranybarnák nem lesznek, aztán forgassuk fahéjas cukorba.

Beignet, egy mennyei és egyszerű francia fánk

Ettől a fánktól annak sem kell tartania, aki még soha nem készített hasonlót - de nem csak az egyszerűsége miatt, hanem az ízéért is érdemes nekilátni. Hagyományosan porcukorral fogyasztják, de természetesen ezt a fánkot is ehetjük lekvár és akár csokis szószok kíséretében is.

Beignet fánk

Beignet

Hozzávalók:

1/2 csésze (125 ml) víz

1 és 1/2 evőkanál (20 ml) cukor

2 teáskanál (10 ml) instant élesztő

1 és 1/2 csésze (375 ml) finomliszt

1/2 teáskanál (2 ml) só

1 nagy tojás

1 evőkanál (15 ml) olaj

+ 2 liter olaj a sütéshez és porcukor

Elkészítés:

Keverjük el a vizet, a cukrot és az élesztőt egy nagy tálban, majd hagyjuk állni egy ideig.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd keverjük bele a tojásokat és a 2 evőkanál olajat az élesztős keverékbe. Ezután a két tálban lévő alapanyagokat keverjük össze, majd celofánnal fedjük le, és tegyük félre, amíg (kb. 1 óta alatt) megkel.

Egy alaposan belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. egy centiméteres vastagságúra, és vágjunk belőle kis "téglalapokat".

Kb. 180 fokos olajban süssük ki a fánkokat, egyszerre ne tegyünk bele túl sokat, és várjuk meg, amíg a fánkok mindkét oldala aranybarna színű lesz.

Ha elkészültek, hintsük porcukorral a fánkokat.

Diós Anita

2017. február